Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Cseszneki Alkotó Társaság – CSAT

2021. 07. 15.

A különböző anyagokkal és technikákkal (fa, fém, fonal, papír, fotó, festészet, grafika) foglalkozó cseszneki és a településhez köthető egyéni alkotók csoportba szervezése volt a cél.

Cseszneki Alkotó Társaság – CSAT

A Cseszneken élő Pásztor János képzőművész, szakmai vezetőt kérdeztük a CSAT- Cseszneki Alkotó Társaságról, amely 2020. augusztus 14-én jött létre.


 Az alapító ötletgazda, Pásztor János festő-grafikus.

Településünkön vannak egyéni alkotók fában, vasban, fonalban, stb. Ez engem örömmel tölt el. Viszont közösségi képző- és iparművészeti, kézműves élet Cseszneken eddig nem volt. Világéletemben művészettel foglalkoztam, tanultam és tanítottam, így az itteni helyzet nagyon fájt, bántott, és természetesen tevékenységre ösztönzött. Hoztam a faluba néhány kiállítást, szerveztem alkotótelepeket gyerekeknek, művészetis tanulóknak, országosat felnőtteknek, de nem ez volt a megoldás. Ezért úgy gondoltam, hogy az általam eddig ismert fafaragó, festő, textilből figurát csináló, vasmunkákat készítő alkotókon túl a „rejtőzködőket” is meg kell ismernem. Munkáikat látnom kell, hogy közre adhassam mindenki számára. És ezután létrehozunk egy csoportot, amely Cseszneken, de azon messze túl is bemutatkozhat. A különböző anyagokkal és technikákkal (fa, fém, fonal, papír, fotó, festészet, grafika) foglalkozó cseszneki és a településhez köthető egyéni alkotók csoportba szervezése volt a cél. Továbbá a jelenleg tíz fős, felnőttekből álló csoportjának, illetve tagjainak bemutatása minél szélesebb körben.

Vannak-e a CS.A.T.-nak támogatói?

Szerencsére igen - Trieblné Stanka Renáta polgármester vezetésével - a Cseszneki Önkormányzat mindenben segít és támogatja a társaságot, amiben csak teheti.

Miért éppen CS.A.T.?

- Azért gondoltam a CS.A.T. elnevezést, mert az képes be- és kikapcsolni.- fejtette ki röviden Pásztor János.

Hogyan lehet bekerülni ebbe a közösségbe?

A tagság alapvető feltétele: saját elgondolású, önálló tervezésű, esztétikus produktumok, melyek alapján a szakmai vezetés meghívhatja az egyes alkotókat. A társaságban így természetesen nemcsak a faluban élő alkotók vehetnek részt, hanem az ország bármely pontján élők, akiknek valamilyen kötődésük van Csesznekhez, hiszen ők hozhatják a faluba az új ismereteket, és vihetik szerte az országban a település jó hírét.

Hol tartanak most?

Elgondolásomat megosztottam Ivánovics Balázs képviselő, vendéglőtulajdonossal, mivel a faluban nem volt kiállításra alkalmas helyiség, s ő felajánlotta a volt ABC termét kiállítási célra. Köszönet érte! Aztán – mivel úgy tapasztaltam, hogy a falu vezetése segítőkész – tájékoztattam Trieblné Stanka Renáta polgármesterasszonyt a terveimről. Segítséget ajánlott. A vírus miatt szünet következett a dologban. A gyerekcsoportok már működnek. Matykó Júlia óvodapedagógust és tiszteletbeli CS.A.T tagot kértem meg a „kicsik” művészetbe avatására. Elfogadta, szép eredményekkel dolgoznak a nebulókkal.

Magam a nagyobbakkal – felső tagozatosokkal és középiskolásokkal – foglalkozom.  A továbbiakban – úgy gondolom – a képző- és iparművész, kézműves csapat bemutatkozik a megye határain túl is. Természetesen a társaságon belüli beszélgetések, alkotó – befogadó, érdeklődő találkozók, bemutató foglalkozások, ahol egy-egy anyag, technika kerül terítékre is tervben vannak. Valamint olyan műhelykiállítások, ahol a látogatók maguk festhetnek, nyomtathatnak, faraghatnak, azaz maguk is alkotók lehetnek.

Milyen sikerekről számolhatnak be eddig?

Az eddigiek során tévéműsorokban és újságcikkben szerepeltek Rónaszéki Zoltán fémplasztikái. 


Rónaszéki Zoltán
Fotó: Pesthy Márton/Napló

„Rónaszéki Zoltán megélhetését a fémhulladékok művészi újrahasznosítására alapozza. Sokan keresik, bízzák meg különleges feladatokkal is. Készített már gitárt, madarakat, lovacskát, űrhajókat, terepjárgányokat, vonatot.

- Az egyik megrendelőm Cseszneken vendéglátóegységet működtet. Étterme előtt az egyik fabódéban fagyizó, a másikban limonádézó van. Utóbbinak a kabalája a mamutka. Ezért kért eléje egy mamutszobrot. Így most már pár napja ott áll a turistacsalogató látványosság falunk főutcája mellett, a vár közelében. Aki átutazik a településen vagy kirándulni jön ide, biztosan észreveszi. A legtöbbeknek először eláll tőle a szavuk, utána mosolyt csal az arcukra. Felfedezhetnek a szobor alkotóelemei között szódáspatronokat, régi szerszámokat, háztartási eszközöket, evőeszközöket is – sorolta az alkotó és hozzátette: először a drótvázát készítette el a csaknem másfél méter magas, tervezőjének a derekáig érő szobornak. Ehhez csöveket is használt. Majd erre építette rá a többi fémhulladékot, a mamutokról talált képek alapján. Két hónap alatt százhúsz munkaórát fordított erre. Élvezte a feladatot, aminek az eredménye kétmázsás lett.”- írta Zoltánról a Veszprém megyei Napló.

Pásztor János veszprémi Elő-Tér Galéria-beli kiállításáról szintén a Napló hozott le képes tudósítást.


Pásztor János képei megállásra késztették a fiatalokat.
Fotó:Középiskolai Kollégium/Garamvölgyi Péter

Pásztor János több tanítványa vált elismert képzőművésszé, a vizuális kultúra oktatójává vagy a táj rendezésével foglalkozó alkotóvá. Életével, alkotásaival a mai napig ösztönzi környezetét, támogatja a tehetséges fiatalokat, s vezeti a Cseszneki Alkotók Társulatát. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a kollégium a földszinti fogadótér egy részét kiállításra alkalmas térré alakította. Fontos, hogy helyet kapjanak itt az eredeti alkotások, melyek segítik a fiatalok kritikai hozzáállásának fejlesztését. Az újranyitás biztosítja az emberi találkozások örömét, az élményt adó programok lehetőségét. - írta Jánosról a veszprém megyei Napló.

Ugyanott jelenleg Dencs Zsanett festményei láthatók.


Dencs Zsanett: Teremtés
OKIT "A világ másképpen"

A pandémia idején az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság (OKIT) virtuális kiállításain Dencs Zsanett, Matykó Júlia, Németh Sarolta és Pásztor János alkotásai szerepeltek.


Dencs Zsanett: Alakul láss
OKIT "A világ másképpen"


Németh Sarolta: A kincs

Németh Sarolta: Csupa jó

OKIT "A világ másképpen"
 

 Matykó Júlia: Szembenézés az önvaló felvállalására

OKIT "A világ másképpen"

Matykó Júlia: A program ami mindent felülír, Anya.
 

Németh Sarolta és Pásztor János egy-egy műve jelenleg az OKIT pályázati kiállításán Budapesten, az Újpest Galériában tekinthető meg.


Pásztor János: A gérek előérzete
 OKIT "A világ másképp"

Pásztor János: A család öröktől örökké
OKIT "Családöröm"

A napokban nyílt Cseszneken a Faluházban Matykó Júlia első önálló kiállítása, mely július 16-ig látogatható (hétfőtől péntekig) 8-16 óráig.


Matykó Júlia és gyermekei a kiállítás megnyitóján.
Fotó: családi

Szívből gratulálunk a Cseszneki Alkotó Társaságnak az eddig elértekhez és sikereket kívánunk a további működésükhöz.

Sárfi-Kovács Andrea
BakonyiHírek
Útirány.hu

 

 

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^