Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Tudod, hogy melyik szín mit jelöl a kutya pórázán?

2024. 03. 14.

Szerencsére a pórázok színével a gazdik pontosan tudnak üzenni arról, milyen temperamentumú ebről van szó.

Sajnos még mindig nem vagyunk kellőképpen szocializálva, ha cuki kutyát látunk, ösztönből nyúlunk felé, aminek nem minden esetben lesz szerencsés vége. Az a kutya lehet, hogy harapós, lehet, hogy félénk, lehet, hogy éppen valamilyen feladatot teljesít, ezért kérdezés nélkül szigorúan tilos bármelyiket megsimogatni, mindegy, mennyire aranyos. 

 

Szerencsére a pórázok színével a gazdik pontosan tudnak üzenni arról, milyen temperamentumú ebről van szó, ez már régen nem csak az esztétikum miatt fontos, hanem azért is, hogy jobban megértsük egymást, és tudatosabb kutya-gazdi-járókelő harmóniát alakítsunk ki. Éppen ezért mutatjuk, hogy melyik színnél mire érdemes figyelni.

Citromsárga 

A Yellow Dog Project azzal a céllal indult útjára, hogy jelezze, vannak kutyák, akiknek sokkal nagyobb igényük van a személyes térre, mint másoknak. Ez adódhat abból, hogy félősek, hogy mentettek és nem jól szocializáltak, ismerkednek a környezetükkel, betegek, vagy épp tüzelnek, a lényeg, hogy nem szeretik az idegenek érintését. Úgyhogy ne menj oda, főleg ne kérdezés nélkül, sőt, a kedvencedet se engedd oda, a sárga szín ugyanis nemcsak az emberek, de a kutyapajtik számára is pont erre hívja fel a figyelmet. 

Piros 

A piros szín az „állj” egyetemes jelzése. A piros pórázzal vagy nyakörvvel sétáltatott kutya nagy eséllyel agresszív, nem szereti az idegenek társaságát, úgyhogy tartsd tiszteletben a gazdája által kinyilvánított kérést, és hagyd őt nyugodtan sétálni. 

Narancssárga 

Ez annak a jele, hogy a kutya a többi eb társaságát nem szereti, de egyébként emberektől szívesen veszi az érdeklődést. Persze minden esetben csak a gazdi beleegyezésével történhet bármilyen interakció! 

Zöld 

Ez a szín zöld utat jelent ember és négylábú számára egyaránt, a kutya barátságos, szívesen vesz minden közeledést, tőle nem kell tartani. 

Fehér 

Ha fehér botot látsz, tudod, hogy látássérülttel van dolgod, ugyanez igaz a kutya pórázára is. Ilyenkor az állat általában nehezen vagy egyáltalán nem lát a szemeire, sok esetben a hallásával is vannak problémák. Ha mégis megengedi a gazdája, hogy megsimogasd, először mindig az orrához tedd a kezed, hogy szagmintát vegyen és tudja, egy idegen lesz az, aki közeledik felé. 

Kék 

Kiképzés alatt álló ebről van szó, aki éppen tanulási szakaszban van, tehát minden váratlan dolog elvonhatja a figyelmét – igen, még egy simogatás is. Vakvezető kutyáknál azért ez általában egyértelmű, viszont lehet, hogy az a kutya rohamfigyelő, vagy más típusú feladatot lát el, úgyhogy ne zavard őt meg ilyen apróságokkal. 

Lila 

Ne etesd a kutyát! Ezt egyébként sem kellene mondani, de a lila kifejezetten azért jelzi ezt, hogy tudd, az a négylábú nem ehet akármit. Lehet, hogy allergiája van, lehet, hogy a súlya miatt diétázik, lehet, hogy más betegségből adódóan szigorú étrenden van, nem tudhatod, úgyhogy egyetlen falatot se csúsztass neki oda, mert akár bele is halhat! 

 

Forrás: nlc.hu

 

Az emberek általában nem figyelnek ezekre a jelzésekre, mert sajnos nem sokan ismerik még és a gazdik sem használják ezeket a figyelmeztető lehetőségeket.

Véleményünk szerint, ennek elterjesztésének kezdeti módja, hogy a színeket a pórázra kötve jelezzük, mert akkor kérdeznek az emberek, hogy miért van színes masni a pórázon.

Bíztatjuk a gazdikat, hogy használják bátran a jelzéseket.

 

Osszuk meg ezt a cikket minél többen, hogy beépüljön a téma a köztudatba.

 

Vigyázzunk magunkra és egymásra! Üdv és pacsi!

 

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^