Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Házhoz mentünk Bakonynánán

Bakonynána - 2020. 08. 11.

Folytatódott a Keleti-Bakonyban a rendőrségi bűnmegelőzési program.

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai 2020. augusztus 6-án Bakonynánán, a művelődési  házban fogadták a program iránt érdeklődő helyi lakosokat. A rendőrségi információs pontnál a biciklitulajdonosok ingyenesen regisztráltathatták kerékpárjaikat a BikeSafe országos programban, annak érdekében, hogy egy esetleges lopás esetén megkönnyítsék a jármű felkutatását.

Délelőtt a nyári napközis tábor résztvevői, a községben élő diákok, továbbá a helyi lakásotthon neveltjei prevenciós előadáson vettek részt. Ennek keretében a megelőzési előadó az erdőben tartózkodás alapvető jogi és biztonsági szabályait ismertette, valamint elmondta azokat a legjellemzőbb szituációkat, melyekből veszélyhelyzet alakulhat ki a természetben. Az előadó kitért arra is, hogy megfelelő felkészüléssel és felszereléssel ezek megelőzhetők, és bemutatta azokat a telefonra letölthető applikációkat, melyek a helymeghatározást még a gyermekek számára is egyszerűvé teszik. Ezek használatával segélykérés esetén pontosan meg tudják adni, hogy éppen hol tartózkodnak.

Délután a település nyugdíjasait fogadták a rendőrök és adtak részükre tájékoztatást a korosztályukat leginkább fenyegető csalásokról, trükkös lopásokról, különös tekintettel a nagy társadalmi veszélyességű úgynevezett unokázós csalásról. Ez utóbbiak megelőzésére az előadó az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  • Ne tartsanak lakásukon nagyobb összegű készpénzt, hanem csak annyit, amennyi a közeljövő tervezett kiadásainak fedezésére éppen elegendő!
  • Idegent ne fogadjanak lakásukon, és annak közelében sem! A bejárati ajtót ne nyissák ki idegen személyeknek, se azért, hogy őt oda beengedjék, se azért, hogy hozzá a lépcsőházba vagy utcára kimenjenek!
  • Minden rendkívüli hírt közlő telefonhívás után tegyék le a kagylót és visszahívással győződjenek meg arról, hogy valóban az a családtag telefonált, akinek mondta magát! Szükség esetén tegyenek fel olyan ellenőrző kérdést a telefonálónak, melyet csak az érintett és szűkebb környezete ismerhet.
  • Az unokázós csalás lényegét és a vele szembeni védekezés lehetőségeit beszéljék át egymás között a családban, és időnként térjenek vissza a témára, hogy az ne merüljön feledésbe!
  • Azonnal jelezzék, ha Önök felé bármilyen gyanús kapcsolatteremtési kísérlet történt, még abban az esetben is, ha ettől eleve elzárkóztak vagy a kérés teljesítését elutasították!
  • Bűncselekmény vagy annak kísérlete esetén hívják a 112-es vagy a 107-es segélyhívó vonalat!

A két előadás között a megelőzési előadó és a nyári szakmai gyakorlatukat töltő rendészeti fakultációs középiskolások a település külterületén található népszerű kirándulóhelyet, a Gaja-patak szurdokában lévő Római-fürdőt keresték fel, és az ott tartózkodó kirándulókat szólították meg. Ennek során átadták a Veszprémi Rendőrkapitányság által készített prevenciós brosúrát, mely ízelítőt ad Bakonynána környékének természeti értékeiből, bemutatja legnépszerűbb turista célpontjait. Ezenkívül a kiadvány ajánlásokat ad a balesetek és a jogsértések megelőzésére annak érdekében, hogy a látogatók biztonságban tölthessék szabadidejüket a természetben.

A prevenciós tevékenységet a kapitányság megelőzési előadójának irányítása mellett 2020. augusztus 8-án is folytatták a diákok, mivel ekkor a hétvégi időpontra figyelemmel a kirándulóhely forgalma többszörösére nőtt. A fővárosból, a szomszédos megyékből, továbbá az Alföldről érkezett családok, házaspárok örömmel fogadták a kiadványt, kérdéseikre pedig további információkkal is szolgált a rendőrkapitányság munkatársa.

 

< Nyitólap
< Összes hír

Kapcsolódó galéria

Ossza meg ismerőseivel!

^