Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Kirándulók az eldőlt sírokon

Csesznek - 2021. 04. 09.

Sírköveken vezet az út…

Sírköveken vezet az út…

Az Útirány.hu-rol idézve:

„Csesznek délkeleti részén a vár keleti lábánál és a Kőmosó szurdok szomszédságában található az immár egy évszázada nem használatos temető. Igen különleges hangulata van, hiszen több mint 100 éves múltját jól tükrözi, a mára már erdőséggé duzzadt természet, mely körbeveszi, magába öleli eme történelmi kincset”

Az Útirány.hu turisztikai oldalon GPS koordinátával is ellátott emlékhely, szomorú képet mutat.

Keresztbe-kasba letaposott ösvényeken haladnak keresztül a „turisták” e temetkezési helyen. Elfeledett, magára hagyott temető, ma már turistaútvonal, ledöntött sírokkal, szeméttel és hétvégeken körúti forgalommal. Kevesen tudják kik lettek oda eltemetve, sokan talán fel sem fogják hol haladnak keresztül. Ez látszik azon, hogy a ledöntött sírhelyet nem kikerülve, hanem keresztülgázolva, azon haladnak tovább. Természetesen tisztelet a kivételnek, mert olyan is akad.

Zsidótemető. Az 1900-as évek elején temetkeztek ide utoljára. Azóta a természet is elburjánzott, már ahol az ott elsétálók nem taposták el a facsemetéket, bokrokat. Egykoron talán nem is erdős rész volt, akkor talán egy füves domboldal lehetett, mely lágyan ereszkedett le a Cseszneki Vár felől a szurdok irányába. Egykoron, mikor végső nyughelyüké vált az ott nyugvóknak, nem gondolták, hogy ilyen szinten gyűrűzi be a polgárosodás.

Az ügy kapcsán sok lokálpatriótával felvettük a kapcsolatot és az egyik ilyen beszélgetés kapcsán egy érdekes párhuzamot húzott barátunk és a következőt hozta fel példának. –Zsidó sírkövek százait építették be a nácik az utakba… -Neki ez jutott az eszébe az ottani helyzetről.

Vonatkozás:

 „A nyugat-ukrajnai Lvivben önkéntesek mentik a sírköveket, miután egy útfelújítás közben kifordították őket a földből a munkások. Becslések szerint legalább 100, de lehet, hogy több sírkő is lehet az érintett útszakasz alatt” olvasható a jta.org tudósításában.

Talán erős a példa, de mindenképp elgondolkoztató.

-Itt mi, mai emberek, a szabadidős tevékenység jegyében vesszük birtokba, tapossuk méltatlanul el és bánunk megszégyenítően a multunkal.

 
Kép: Útirány.hu 2021
Cseszneki elhagyott Zsidó temető

Végig gázolva, ledöntve, elhajítva, ledobva a szikláról a sírköveket, mit sem törődve azzal, hogy micsoda kegyeletsértés ez.

Anyák, Apák sírhelye, mely sok érdekes történelmi információt is hordoz magában.

Nem felelősöket célunk keresni, de hogy alakulhatott ki ilyen helyzet! -Bizonyára több összetevős a dolog.

Ha már így van, hogy a kirándulók és a helyi sziklamászás lehetőségét kihasználók ott haladnak el, hatalmas adrenalin lökettel, kérjük, hogy tiszteljék ezt a helyet is annyira, mint egy városi temetőt, ahol saját szeretteik leltek végső nyugvást.

Mi felkaroljuk ezt az ügyet és egyfajta társadalmi összefogásra invitálunk minden odalátogatót melynek részleteiről később tájékozódhat.

Addig is vigyázzunk értékeinkre és bármilyen ötlete van, vagy Őn is ügy érzi, hogy tenne valamit a témával kapcsolatba, azt jeleze az info@utirany.hu email címre.

Sárfi Lajos
Útirány.hu

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^