Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Ha nem lesz hó és hideg januárban, ismét bajba kerülhet a mezőgazdaság

2023. 01. 02.

Egyelőre nem volt tartós hideg Magyarországon, ami nem kedvez hosszabb távon a mezőgazdaságnak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke azt is elmondta, hogy miért lehet kedvezőtlen hatása az elmúlt időszakban tapasztalható enyhe időnek.

"Egyelőre mély nyugalmi állapotban vannak gyümölcsfák, úgyhogy még nem kell komoly károsodástól tartanunk. A későbbiekben viszont – ha ez hosszabb időn keresztül így marad – akkor előfordulhat, hogy korábban fakadnak a fák, és egy későbbi nagy fagy megtizedeli a termést" – mondta az Info Rádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara alelnöke.

Emlékeztetett: nyolc-tíz éve történt meg az, hogy a meleg idő január végéig megmaradt, ezért már február elején nyíltak a fák, és nagy kár érte akkor a gyümölcstermelést. Szerinte ha hamarosan visszaáll a "normális" téli időjárás, akkor ez még nem okoz olyan gondot, ami későbbiekben jelentkezhet. Hozzátette: a januárnak mindenképpen kicsit hűvösebbnek kell lennie, mint ahogy most érzékeljük.

A mezőgazdaságnak az is kedvező lehet, ha hó takarja a földeket. Az idei nyári aszály "megtizedelt mindent", ezért nagy gond lenne, ha nem esne a hó, mert a talaj vízkészletét az olvadó hó a későbbiekben fenntartaná. Ha nem esik, akkor száraz tavasz fog következni, és az öntözési rendszerünk nem alkalmas arra, hogy az egész országot ellássuk vízzel.

Nem mindegy az sem, hogy hó vagy eső esik. Bár az ősz nagyobb esőinek köszönhetően valamennyire visszatöltődött a talaj víztartalma, de ha nem esik hó, ami aztán tavasszal elolvadhatna és tovább tölthetné a földek készleteit, akkor rossz helyzetbe kerülhetünk.

A hónak és a hidegnek a szakember szerint más hatása is van: gyéríti a kórokozókat és a kártevőket, ami később a növényvédelmi költségeket csökkentheti. Ha ezek a kártevők nem pusztulnak el, ismét nehezebb gazdálkodási évnek néznek elébe a hazai vállalkozók.

forrás: infostart.hu

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^