Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

MEGHOSSZABBÍTVA! Harmadfokú hőségriasztás

2024. 07. 09.

2024. július 18 (csütörtök) 24.00 óráig

FRISSÍTÉS:
2024.07.12.

 

 
Tájékoztatom, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve
 
Az ország egész területére vonatkozóan a III. fokú hőségriasztást 2024.
július 13-án (szombat) 00.00 órától kezdődően 2024. július 18-án
(csütörtök) 24.00 óráig meghosszabbította az országos tisztifőorvos.
 
Az előrejelzési adatok változása esetén az esetlegesen szükségessé váló
hosszabbításról újabb tájékoztatást fogunk küldeni. Ennek hiányában a riasztás
2024. július 18-án (csütörtök) 24.00 órakor automatikusan érvényét veszíti.

ELŐZMÉNYEK:

Vasárnaptól péntek éjfélig harmadfokú hőségriasztás lép életbe.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 0.00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24:00 óráig.
A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ilyen időszakban fontos a fokozott odafigyelés. A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!


A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként az önkormányzat engedélyezi. Ha
grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül. Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető.
A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^