Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Magyar Hagyományőrző Faművesek

2017. 02. 20.

A fa naturális szerkezetű anyag, perszonális jellemzőkkel. Ezért minden darab fa egyszeri, egyedi és összetéveszthetetlen.

Magyar Hagyományőrző Faművesek

Ács, kádár, bognár, faesztergályos, asztalos. Hogy mi a közös ezekben a mesterségekben? Az idő múlásával lassan feledésbemerülő tevékenységek, a Magyar Hagyományőrző Faművesek csoport célja az volt, hogy megismertesse a famegmunkálás munkafolyamatait az őskortól kezdve egészen napjainkig. Tudásukat az utánuk következő generációk is vigyék és adják tovább.

Németh Ármin korábbi interjúnk alkalmával elmondta nekünk, hogy édesapja Németh János nyomdokaiba lépve testvérével Bálinttal már 7-8 éve foglalkoznak a famegmunkálás művészetével, ezek az eszközök apáról fiúra vagy nagyapától unokára szálltak. A szerszámok ma is megtekinhetők több ezer darabos kiállításukon hagyárosböröndi műhelyükben ahol az érdeklődők kezükbe vehetik sőt akár ki is próbálhatják őket. Eszközeik nagyon régiek, előforul, hogy a legtöbb szerszám 30-40 vagy akár 100 évnél is idősebb.

A hagyomány jelenléte emberi közösségek létének feltétele. A hagyományok a jelenlegi társadalom értékrendjét, világszemléletét tükrözik. Hagyomány az, ami él a múltból, fűződik a jelenhez és szakadatlanul bővül a jelen múlttá válása által.

Gabrovits Renáta
A bélyegkép illusztráció!

< Nyitólap
< Összes hír

Kapcsolódó galéria

Ossza meg ismerőseivel!

^