Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

A Pampafű teleltetése

2022. 11. 29.

Télen semmiképp ne vágjuk vissza pampafüvünket ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is szépen díszítse kertünket.

Pár éve még csak a modernebb kertek díszeként találkozhattunk a pampafűvel kertekben. Ma már egyre nagyobb érdeklődésnek örvend ez a minden évszakban díszítő növény.

A pampafű egy szárazságtűrő, fényigényes, és igencsak terebélyes növény. Rendkívül gyorsan növekszik és terebélyesedik. A több éves változatok akár 170-180 cm magasra is képesek megnőni, melyek virágzás idején az akár 3 méteres magasságot is elérhetik. Ezek a hatalmas virágok augusztustól jelennek meg és igazán impozáns látványt nyújtnak kertünknek.

A növény különlegességei közé tartozik, hogy ezeket a virágokat télen is megtartja, így a hideg téli időken sem veszít díszítő értékéből.Gyökérzete érzékeny a pangó vízre, fagyra, könnyen elfagyhat vagy kirohadhat ha nem készítjük fel megfelelően a télre. Hosszú leveleit még ősz végén kössük össze, hogy a víz minél kevésbé juthasson a pampafű tövéhez.

A pampafű teleltetése

Mivel melegebb éghajlatról származó növényről van szó, ezért mindenképp fokozott figyelmet kell szentelnünk arra, hogy a telet is túlvészelje növényünk. Mint említettem az egyik leggyakoribb hiba amit elhibáznak a pampafű esetében az, hogy rossz helyre ültetik. A másik leggyakoribb hiba esetében az, hogy nem megfelelően készítik fel a télre.

A pampafű ha nincsen összekötve télen akkor a téli csapadék, a hó, a jég hamar bejut a tövéhez, és ott rothadást idéz elő, vagy szétfagy a növény töve. Így növényünk sajnos a következő időszakban már nem lehet kertünk ékes dísze.

Ez azonban könnyen megelőzhető. Esetében legtöbbször csak annyit kell tenni, ha azt szeretnénk, hogy díszítse kertünket sokáig, hogy ősszel összekötjük a szárát.

Ilyenkor nyugodtan benne hagyhatjuk a friss virágokat is, azzal is díszít tovább.

Ha szárai össze vannak jó szorosan kötve, akkor a téli csapadék nem jut be a növény tövéhez és a rothadási folyamat nem indul be. Ha szeretnénk mindent megtenni növényünk esetében, akkor pár egészséges falevéllel, vagy fakéreggel boríthatjuk tövét, ezzel is biztosítjuk, hogy nem fog átfagyni.

Mit kell tennem tavasszal a pampafűvel?

Télen tehát semmiképp ne vágjuk vissza pampafüvünket ha azt szeretnénk, hogy a következő évben is szépen díszítse kertünket. Tavasszal azonban, március április környékén egész nyugodtan a föld felszín felett 20-30 cm-el vissza vághatjuk. Növényünk biztosan növekedésnek fog indulni, így nyugodtan visszavághatjuk ilyen „drasztikusan”.

Azért sem ajánlatos télen visszavágni, hiszen akkor még könnyebben bejuthat a hó a tövekhez, és szétfagyhat a növény, másrészt azért sem mert tavasszal már szinte ő mutatja nekünk hol is érdemes metszeni. Ebben az időszakban ugyanis már megjelennek a friss zöld hajtások. Ezeknek a friss hajtásoknak a szintjében kell tavasszal elvágni, ezzel utat engedve az új hajtásoknak.

Metszésénél azonban járjunk el körültekintően. Vannak fajták ugyanis melyeknek levél széle nagyon éles és könnyen felsértheti kezünket, karunkat. Célszerű tehát metszését kesztyűben és hosszú ujjúban végezni. 

A pampafű tehát egy rendkívül értékes és egyre felkapott növény az évek során. Nevelése nem igényel nagyobb szakértelmet, mégis nagy figyelemfelkeltő hatással bír kertünkben.

Ha tehát te is szeretnél egy mediterrán hangulatot előidéző növényt kertedben, mellyel nagyobb gond nem jár az évek során akkor ajánljuk neked a pampafüvet.

 

 

forrás: kertblog.hu, agraroldal.hu, edenkert.hu, virag-online.hu

 

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^