Nincs megjeleníthető tartalom

Elszakíthatatlan sváb gyökerek

Pénzesgyőr - 2017. 06. 29.

Májusban felbolydult a falu, amerikai vendégek érkeztek, akiknek ősei innen vándoroltak ki a jobb élet reményében. Vogl Lilien (Arizona) és Roberts David (Virginia) családfájukat kutatva interneten találták meg a temető sírkövein felmenőik nevét, s regénybe illő történet kezdődött.

Pénzesgyőr Pénzeskúton egykor többségében svábok éltek, közülük sokakat a történelem vihara messzire sodort. A családok egy része a háború elől Németországba menekült, majd a kitelepítéskor a Bakonyból is menniük kellett a német anyanyelvűeknek.
A gyökerek azonban elszakíthatatlanok. Az ősök szava előbb-utóbb megszólal a bensőben. Májusban felbolydult a falu, amerikai vendégek érkeztek, akiknek ősei innen vándoroltak ki a jobb élet reményében. Vogl Lilien (Arizona) és Roberts David (Virginia) családfájukat kutatva interneten találták meg a temető sírkövein felmenőik nevét, s regénybe illő történet kezdődött. Közel tízezer kilométert tettek meg, hogy megtudják, honnan származnak, hogy találkozzanak rokonaikkal, megölelhessék egymást, a megsárgult fotókon azonosítsák elődeiket, egykori házaikat. Megható pillanatok voltak, amikor a temetőben megtalálták őseik sírját. A faluközösség lelkiekben gyarapodott.

Forrás: veol.hu
A cikket ITT találják! 

< Nyitólap
< Összes hír

Kapcsolódó galéria

Ossza meg ismerőseivel!

^