Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

A hagyományőrzés tisztelete Sólyon

Sóly - 2017. 02. 27.

Az elmúlt hétvégén stábunk Sólyra látogatott, ahol harmadik alkalommal rendezték meg a falusi disznóvágást.

Az elmúlt hétvégén stábunk Sólyra látogatott, ahol harmadik alkalommal rendezték meg a falusi disznóvágást. A hagyományőrzés zászlaja alatt követtük nyomon a szombati nap részleteit. A helyi embereknek beleépült az életszemléletükbe a hagyomány tisztelete, fontos ez önmagukért és a felnövekvő generációért is.
Kaptur József, Sóly polgármestere beszélt nekünk a rendezvényről:  

„Fizetős kóstoló  és adomány jegy nincs. Azt szeretnénk, hogy az emberek itt most jól elbeszélgetnének, jól éreznék magukat és délután fehér asztalnál elfogyasztanák azt a kínálatból, amit ők szeretnek.
Nem titkolt célunk, hogy szeretnénk ha a képzeletbeli szekeret egy irányba húznánk a településen. Hagyományainkat őriznénk és közösen gyakorolnánk. Ennek érdekében, meghívtuk az előkészítő munkálatokra a civil szervezeteket, és közösen döntöttünk arról, hogy ezt a disznóvágást az önkormányzat fogja felvállalni, és mindhárom civil szervezet részt vesz benne a saját csapatával. Kívánom, hogy mindenkinek olyan legyen a napja, ami által egy kicsit kilép a hétköznapi taposómalomból.”

Nos, mi úgy láttuk, hogy a tervek legalább is erre a napra biztosan célba értek.

Kezdésnek az elmaradhatatlan kupica pálinka a disznóra, majd Czaltik Pál  bölléren  volt a „világ szeme”. Sok segítő kéz munkálkodott mellette. A civil szervezetek főztek csapataikkal, az önkormányzat kollégái figyelmesen fogadták a vendégeket és dolgoztak kezdéstől a zárásig. A Kertbarátok Köre készítette el az ízletes húslevest, a Nyugdíjasok Szervezete a finom disznótoros káposztát. A Civilek Sólyért pedig a véres májas hurkát, és sülteket tették az asztalra. A délelőtt folyamán érkező résztvevők bizony nem érkeztek üres kézzel, saját készítésű süteménnyel, pogácsával, palacsintával, hájas lekvárossal, borral és egyéb finomságokkal tisztelték meg a hagyományos rendezvényt. Találkozhattunk ott még más település polgármestereivel, és a közösség barátjaként tisztelt Kész Zoltán országgyűlési képviselő Úrral is. A jó hangulatot alapozta még, a hangszórókból szűrődő mulatós zene. Majd amikor már azt gondoltuk ezt nem lehet fokozni, megjelent harmonikájával Nádasi Elemér aki Veszprémből érkezett. Beszélgetésünk során kiderült, nem először jár a kisfaluban, barátként meleg szívvel érkezik minden alkalommal. A résztvevő közönség mindamellett, hogy magyar nóták éneklésével mulatott, bizony-bizony táncra is perdültek, még a kamera csapatunkat is megforgatták a táncparketten. Mindent összegezve, a családias légkörű rendezvény sikerrel zárult, jövőre ugyanitt. Hamarosan jelentkezünk a hangulatjelentő kisfilmünkkel.

Kovács Andrea

Fotók: Kovács Andrea

< Nyitólap
< Összes hír

Kapcsolódó galéria

16

Ossza meg ismerőseivel!

^