Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

124 éve szabadalmaztatták a szívószálat

2022. 01. 03.

Ezen a napon – január 3. – Marvin C Stone szabadalmaztatta 1888-ban Washingtonban az első viasz szívószálat.

1888-ban Marvin Stone szabadalmaztatta a spirális tekercselési eljárást az első papír szívószálak gyártására. Stone már papír cigarettatartókat is gyártott. Az volt az ötlete, hogy papír szívószálat készítsen. A szívószálak előtt az italfogyasztók a természetes rozsfű szívószálát használták.

 

1888. január 3-án Marvin C. Stone megkapta az US375962 A számú szabadalmat a papír szívószálra. A találmány elismeréseként minden év január 3-án az emberek országszerte megünneplik a Szalma Szalma Nemzeti Napját. Később Stone tovább finomította találmányán egy olyan gép megépítésével, amely a papír külsejét viasszal vonja be, hogy összetartsa, így a ragasztó nem oldódik fel a Bourbonban, amelyet szeretett inni.

Úgy tartják, a legelső szívószálat a sumérok használták sörivásra. A régészek azt feltételezik, hogy a szalmát azért használták, hogy elkerüljék az erjedés szilárd melléktermékeit, amelyek a fenékre süllyedtek volna. 

Sumerek sörivás közben

Sumer szívószál

A létező legrégebbi szívószálat egy sumér sírban találták, i.e. 3000-ből. Ez a talált szívószál egy aranycső volt, amelyet drágakék kővel kiraktak.

A sumérok szomszédai, az argentinok hasonló fémeszközt használtak, amelyet bombillának neveztek. A több száz évig használt bombilla szívószálként és szitaként is működött.

Az első szívószálaknak ugyanolyan kicsi átmérője volt, mint a szalmából készülteknek és ezért kettőt használtak, hogy könnyebben lehessen velük felszívni az italt.

Manapság a gyártók többféle újrafelhasználható szívószálat gyártanak. A rozsdamentes acéltól az üvegen át a bambuszig és a szilikonig nemcsak pénzt és környezetet takarítanak meg, de használatuk is szórakoztató. Különféle kreatív formában és színben kaphatók.

 

forrás: Southfloridareporter 

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^