Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Uhufiókák a Bakonyban

2023. 07. 21.

E nagy termetű madár annyira megcsappant, hogy majdhogynem kipusztult hazánkból.

2023-ban lezajlott az általam ismert és fellelt uhu (Bubo bubo) költőhelyek számbavétele, ellenőrzése a Bakony mesés erdeiben.


Uhu védelmezi a fiókákat FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

Hét költőhelyen jártam, ebből háromban könyvelhetek el sikeres költést, mind a három helyen páronként két fiókát nevelnek az uhu szülők. Még a kora tavasszal nagy örömömre szolgált, hogy egy gallyfészekben újra megtelepedett és ott jártamkor kotlott a tojó a Déli-Bakony erdőrengetegében, de sajnos ezen a helyen ismeretlen ok miatt nem keltek ki fiókák. Az új uhu költőhelyek felderítése, mindig izgalmas számomra és egyben kihívást is jelent, hisz oly módon olvad bele környezetébe a kotló madár, hogy még a legkisebb bokor vagy kő takarását is kihasználja, tehát ember legyen a talpán, aki egy felhagyott vagy éppen működő kőbányában, akár egy természetes sziklafalon rátalál erre a madárra.


Uhu felnőtt madár FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

Történt idén, hogy egy régi útbevágás rézsűjében leltem uhu köpetet, majd egy éjjel itt járva hallottam is a párt szólni, de meglelni nem sikerült.


Uhu köpete, benne a csontokkal. FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

Korábban vadászatokra használták. Közeli üregekben rejtőztek el a vadászok, míg egy T-alakú fán béklyóval a lábán ott csücsült az uhu. Az éjszakai ragadozót nem szeretik a varjúfélék és más ragadozó madarak. Jöttek is rá szép számmal, a puskások pedig csak lőttek, csak lőttek. Ma már az uhu és a horgas csőrűek is védettek, az uhuzás pedig rég a múlté.

E nagy termetű madár annyira megcsappant, hogy majdhogynem kipusztult hazánkból. A nyolcvanas években német segítséggel a visszatelepítését is megpróbálták, akkor sikertelenül.

Uhufiókák FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

Napjainkra megfigyelhető terjeszkedése a környező országokból, így remény van rá, hogy újra több helyen költ majd és az elhagyott bányákban, zavartalan sziklafalak közelében, vagy erdőkben felhangzik az uhu szó. Zsákmánylistája nagyon sok madárfaj szerepel, leemeli az alvó egerészölyvet a fáról, még macskabagollyal is táplálkozik, kedvence az erdei fülesbagoly. A Keszthelyi-hegységben lévő régi bazaltbányában gyöngybagoly tollakat találtam, amelyet elejtett.

Kifordított sünbőr FORRÁS: IFJ. VASUTA GÁBOR

Költőhelye közelében ne lepődjünk meg, ha kifordított sünbőrt találunk, ugyanis ez az egyik ismérve, hogy az uhu birodalmába toppantunk. Az uhu fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 forint.

 

forrás:Ifj. Vasuta Gábor ng.24.hu

< Nyitólap
< Összes hír

Ossza meg ismerőseivel!

^