Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü
2837 Vértesszőlős, Tanács utca
Telefon: +36 34-379-091
GPS koordináták
É: 47.619526
K: 18.383121
11 0 3908

Hol található? Nagy térkép >>

Látványosság leírása

Már a 13. században lakott település. A török alatt elnéptelenedett, ezért a falu földesurai, az Eszterházyak telepeseket hoztak. Az 1720-as adatok szerint református magyarok lakták. A katolikus szlovákokat 1727 és 1759 között költöztették ide. Valószínűleg Trencsén, Pozsony és Nyitra megyéből érkeztek, s a lakosság többségét alkották. A helység különleges nevezetessége, hogy itt találták meg a mintegy félmillió éves előemberi maradványokat. Felfedezője az előembert tréfásan Sámuelnek nevezte el. Az előember telepének eredeti helyszínét fedett múzeum védi.

A helységre évtizedek óta kiemelkedő nemzetiségi kulturális tevékenység jellemző. Ennek egyik megnyilvánulása az 1994ben létrehozott tájház, mely a település etnikumai népi hagyományainak legértékesebb tárgyait mutatja be. A szlovákon kívül magyar és sváb lakberendezés, viselet és háztartási eszközanyag tekinthető meg a szépen berendezett helyiségekben. A gyűjtés kezdeményezője, &bdquolelke" Kanalas Sándorné, az önkormányzat kulturális és nemzetiségi bizottságának elnöke. Ő is rendezte be a tájházat Papp Kinga restaurátorral karöltve.

A régi parasztházat a helyi önkormányzat vette meg néprajzi gyűjtemény elhelyezése céljából. Azóta restaurálták, és a helyi népi bútorzattal, tárgyakkal be is &bdquolakták". A hosszú parasztház 7 helyiségből áll. Ebből öt van berendezve.

A helyiségek mennyezete mindenütt barnára festett deszkás, pallós, és keresztgerendák tartják.

A tisztaszoba padlózott, helyi szövésű rongyszőnyegekkel terítették le. A két ablaktól jobbra húzódó fal mellett ágyvégekkel érintkezve két ágy látható, melyet piros színű, aranyozott virággirlandokkal szegélyezett gyári készítésű ágyterítő fed be. Ugyanilyen anyagú az asztalterítő is. Az asztal a szobának a két ablakhoz közelebb eső harmadában a szoba közepén áll. A mellette lévő széken ünneplő női blúz látható.

A két ablak felett esztergált függönytartó, melyekről richelieu csipkés, áttört kézi hímzésű függönyök függnek. Itt függ a szép, míves tükör is. Alatta egyfiókú kétajtós sublót, erezett mintákkal. A sublóton porcelán figurák és csészék. A baloldali ablak párkányán szentet ábrázoló szobort helyeztek el. Az itteni sarokban van a fehérre festett bölcső, fölötte egy szegre akasztva szép odevacka, ebben vitték a csecsemőt az asszonyok. A bölcső és a sublót között ugyancsak egy szent szobra áll. A falakon is szentképeket láthatunk. A bölcső mellett az állórokka utal arra, hogy a vértesszőlősiek is foglalkoztak kenderfeldolgozással.

A konyha szabadkéményes, mely eredeti állapotban maradt meg. A szabadkémény szűkülő terét körben égetett téglával alakították ki, kormos színük őrzi az egykori tüzelés emlékét. A konyha padlója négyzetes téglalapokkal van kirakva. A szabadkéményt elválasztó falon dísztányérok függnek. Az alkóvszerű elválasztó fal felső részét vastag fagerenda tartja. A szabadkémény alatt jobbról lépcsőzetesen kirakott tűzhely áll, balról pedig hasábkemence, melynek padkája is van. A falon körben különböző konyhai eszközök, edények (fakanál, fagyalu, szűrő, sütőlapát stb.). A tűzhelyen, a kemencén és az előtérben lévő asztalon különböző lábasok és cserépedények. Az elválasztó fal egyik oldalán mángorlót, a másikon fokhagyma és pirospaprika füzért akasztottak fel.

A konyhából nyílik az agyagos padozatú szoba, melyben a család aludt. Ezért az ún. agyagos szobában mindennapi bútorzat látható, két vetett ágy, az ágyak között egyajtós ruhásszekrény. A kékre festett kél ablaknál közvetlenül a fal mellett szőttes terítővel letakart esztergált lábú asztal, tonettszékkel. Az egyik ágy végénél áll a négyfiókos sublót. Ebben a szobában a szentképeken túl kisebb-nagyobb családi fényképek is díszítik a falakat.

A hátsó, ún. szegényebb szobát állítólag ifjú házasok lakták. A szoba közepén lévő asztalon díszes álló petróleumlámpa. A szemközti falon oldalajtós ovális álló tükör, mellette a sarokban szintén kiállítottak egy fehérre festett bölcsőt, s a földön gyerekjátékok övezik. A két ablak menti falnál a háziasszony tevékenységére utaló Singer varrógép. A másik falnál ugyancsak gyári terítővel lefedett ágy. S mellette a sarokban vértesszőlősi női viseletbe öltöztetett bábu.

A hátsókonyhába vezető ajtó mellett háromfiókos sublótot láthatunk, melyen két angyal szobor, gyertya, díszcsészék foglalnak helyet, fölöttük a háziáldás képe. A két ablakot kézzel horgolt csipkeszerű függöny takarja, köztük a falra függesztett feszület és a hátsókonyhára nyíló ajtó melletti falon lévő szenteltvíztartó is érzékelteti a katolikus család mély vallásosságát. A hátsókonyha bútorzata élénk kék színűre van festve. Kiemelkedő darabja az üveges tálasszekrény, mely miként az asztal és az asztal körüli &bdquohokkedlik" és a támlás pad polgáriasuk konyhának a mintadarabjai. Itt is láthatunk néhány fontos konyhai eszközt és edényt: a famozsarat, a mérleget, a kávédarálót stb. A falakon használati cseréptálak, -edények és dísztányérok.

Valamennyi helyiség ízlésesen tükrözi a 20. század eleji Vértesszőlős többnyelvű lakosságának lakáskultúráját.

Nyitva tartás:

Április 1 -október 31-ig keddtől péntekig 10-15 óra, hétvégén 10-16 óra között.

(Forrás:Sulinet)

Közeli Szállások <20 km (0)


Sajnos nem tudunk egyet sem a közelben... :(

Közeli Szolgáltatások <20 km (0)

Orvosi Rendelő

~9.2 km-re a látványosságtól
1 0 2091

Közeli Látványosságok <20 km (0)

Vértesszőlősi Tájház

<100 m-re a látványosságtól
11 0 3909

Vértesszőlősi Római Katolikus Templom

119 m-re a látványosságtól
8 0 4020

Őstelep

678 m-re a látványosságtól
13 0 4844

Bundschuh-kút

~5.3 km-re a látványosságtól
5 0 2932

Páduai Szent Antal templom

~5.4 km-re a látványosságtól
3 0 2218

Tarján kálvária

~8.8 km-re a látványosságtól
7 0 4859

Szent Miklós Püspök-templom

~9.4 km-re a látványosságtól
5 0 2516

Löszfal lyukpincék

~9.4 km-re a látványosságtól
4 0 2992

Kilátótorony

~9.6 km-re a látványosságtól
3 0 2991

Krisztus Király templom

~9.6 km-re a látványosságtól
3 0 1900

Gerecse csúcs

~10.4 km-re a látványosságtól
2 0 8643

Pisznice-barlang

~10.5 km-re a látványosságtól
4 0 5795

Gesztesi vár

~16.9 km-re a látványosságtól
5 0 2899

Oroszlánkő vára

~19.9 km-re a látványosságtól
4 0 6323

Bombázóval lezuhant német pilóták emlékhelye

~21 km-re a látványosságtól
3 0 3353

Vértesszentkereszti Bencés apátság romjai

~21.3 km-re a látványosságtól
6 0 7713

Gerencsérvár

~22.2 km-re a látványosságtól
3 0 2494

Közeli Szabadidős lehetőségek <20 km (0)


Sajnos nem tudunk egyet sem a közelben... :(
^