Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü

Zirc anno… 2019, avagy régi falvédők üzenete

Zirc - 2018. 11. 15.

"Abból indultam ki, hogy sokunk kedves emléke nagyanyáink konyhája, sparhelttel, fölötte feliratos falvédővel..."

Az ünnepi naptárbemutatón idén Nádasdy Borbála grófnő ajánlotta a résztvevőknek a naptárt, volt dalolás, vetítés, fellépett a csetényi Bujka néptáncegyüttes.
A naptár kapható Zircen a WB-Iron papírboltban, a Mákvirág virág- és ajándékboltban, a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban.

Müller Anikó Hanga gondolatai:

"Tősgyökeres zirciként mindig kutattam szülőhelyem múltját. Azt tapasztaltam, ha régi, megsárgult fotók, archív képeslapok bemutatásával megidézem a múltat, a lebontott épületeket, eltávozott őseinket, ez sokakat érint és érdekel. Ez volt a Zirc anno… naptárak alapgondolata kezdetben. A Zirc anno… 2019 a tizenhatodik a sorban.

Mindig újítottam, de most egy merészet gondoltam. Abból indultam ki, hogy sokunk kedves emléke nagyanyáink konyhája, sparhelttel, fölötte feliratos falvédővel. „Ezen aztán lehet főzni és a sütőjében jókat sütni! Már begyújtani is élvezet, aztán serceg a lábasban a zsírban pirított hagyma, odébb egy másikban bugyog a víz. Az illatok, melyek egy ilyen rakott sparhelten főzött ételből kiáramlanak, maga az otthon, a biztonság és a boldogság” – véli Nádasdy Borbála grófnő, aki az ajánlást írta. S feltettem a kérdést, a falvédőknek van-e üzenete ma számunkra?

Igen. A falvédő néprajzi érték, korkép, a paraszti lakáskultúra egy darabja. Rajta szár-, és keresztöltéssel varrott életbölcsességek, intelmek, nem egyszer helyesírási hibákkal tűzdelt naiv rímpárok, melyek örömről, bánatról, szerelemről csalódásról, harmóniáról, párválasztásról, vallásról, erkölcsi normákról vallanak. Készítőik életéről, gondolkodásáról, ízléséről, mindennél őszintébben, szebben beszélnek.

            S ha már falvédők, emlékezzünk, gondoltam, a régi sütemények ízére, az egykori sütőasszonyokra, nagyanyáinkra, akik receptes füzetük megsárgult, szakadt lapjait böngészik, majd kedvenc süteményünket gyúrják, keverik, a falvédős konyhák vasárnap délutáni vanília-, csokoládé-, alma-, narancs-, citrom-, méz-, szegfűszeg-, fahéjillatára.

            A Zirc anno… 2019 erről szól, szemléljék lapjait szeretettel, faggassák kíváncsisággal."

 

Tisztelettel és szeretettel ajánlom:
Müller Anikó Hanga

 

< Nyitólap
< Összes hír

Kapcsolódó galéria

17

Ossza meg ismerőseivel!

^