Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü
Ácsteszér, Táncsics Mihály utca 44.
Telefon: +3634388088
GPS koordináták
É: 47.4079358
K: 18.0110463
1 0 5836

Hol található? Nagy térkép >>

Látványosság leírása

 Bejelentkezéssel látogatható.A Táncsics-ház története

Az írást készítette: Borbély Ilona

 

Táncsics Mihály 1877 őszén, 79 éves korában járt utoljára születése helyén, Ácsteszéren. Több, mint fél évszázadig volt távol, a falu egykori lakóiból hárman-négyen éltek még azok közül, akik ismerték Táncsicsot. Rokonánál, Pázmándi Mártonnál szállt meg, aki apja húgának unokája volt.  De Stancsics nevet viselő rokont nem talált.

A településre érkezve Táncsics legszembetűnőbb élménye az volt, mennyire megváltozott Ácsteszér és környezete. Gyermekkorában a falut minden oldalról erdő határolta.

Ami örök maradhatott emlékezetében és szívében, az a keresztutcai szélső ház: szülőháza. Ennek látogatásáról ezt írta: „Midőn körültekintve arról győződtem meg, hogy csakugyan új kis világban vagyok, legelőbb is azon küszöbön léptem be, hol az édesanya keblén az Istennek felséges világát legelőször megpillantám, mely a falunak keresztutcai szélső háza, az északi oldalon.”(1)

A vályogfalú, zsuppfedeles ház 1790-ben épült. Amikor itt megszületett Táncsics Mihály, az épület Pázmándi János tulajdona volt. 

Hallottak az ácsteszériek a falu híres szülöttéről, és szeretettel, tisztelettel fogadták az alatt a csaknem két hét alatt, amelyet szülőföldjén töltött.

Itt tartózkodása olyannyira nyomot hagyott az emberekben, hogy halála után, 1886-ban a Veszprémi Független Hírlap hasábján megemlékeztek Táncsics látogatásáról a Keresztutcában. Ebből tudhatjuk meg, hogy a falu kis háza a 76 éves SchweighardtAntalé volt, s hogy Táncsics elszomorodott, mert nem volt már meg a ház előtti nagy diófa se. (2)

 

Az ácsteszéri szülőház az átépítés előtt

Forrás: 1974. Dolgozók Lapja 147. szám
 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics emlékünnep Ácsteszér 9.old-page-001.jpg

Az emléktábla leleplezése 1948-ban

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

A Táncsics-ház történetében nagy jelentőségű esemény lett 1948. április 25-e. Országos emlékünnepség keretében emléktáblát avattak a szülőházon Táncsics tiszteletére, „aki az eszméért nemcsak küzdeni, de szenvedni is tudott”.(Részlet az emléktábláról.)

Az épület – mely továbbra is az utca legszélső háza – ekkor már a 161-es számot viselte.  Tulajdonosa Schweighardt Jakab gazdálkodó volt, akinek a nagyapja vette meg a házat a Stancsics családtól. „A lakás két földes szobából áll, az egyik szobának három kis ablaka nyílik az utcára. Ebben a szobában született Táncsics Mihály.” (3)

Az épület azt a nyugat - magyar típusú oldaltornácos formáját, ami a látogatókat 1948-ban fogadta, és amit ma is ismerünk, az 1910 körül történt átépítésnek köszönhetően nyerte el.(4.)

Az országos Táncsics ünnepségről beszámolt a korabeli filmhíradó. Az eseményeket fotók is dokumentálják, az albumot Ácsteszér Polgármesteri Hivatalában őrzik.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics emlékünnep Ácsteszér 19.old-page-001.jpg

Vonulás a Táncsics-házhoz

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

 

„Ebbe a dunántúli eldugott községbe zarándokoltak el vasárnap a megye lakosságának ezrei és a főváros dolgozóinak népes küldöttségei, hogy részt vegyenek a Történelmi Emlékbizottság és a miniszterelnökség centenáris bizottsága által a születési évforduló alkalmából rendezett országra szóló ünnepségen, és leróják kegyeletüket a sajtószabadság és munkásmozgalom nagy úttörője iránt.…

Az országos ünnepségre eljött Ácsteszérre Dinnyés Lajos miniszterelnök, a köztársasági elnök képviseletében Vas Zoltán miniszter…

Kijöttek Táncsics Mihály leszármazottai is, a 70 éves özvegy kis Mártonné, Táncsics Mihály unokája és a 17 esztendős Táncsics Marika, a Táncsics név utolsó viselője, mert a Táncsics-családnak férfi ágon való leszármazottja Táncsics Marika  apján kívül nem él már.”.(3)

A résztvevők hosszas sorolása helyett a továbbiakban visszaemlékezések és fotók mesélnek az ünnepség jelentőségéről, az ünneplők lelkesedéséről. 

A Táncsics-ház fehérre meszelt kőkerítésén, de az eperfákon is gyerekek kuporogtak, onnan nézték a vonuló tömeget, és várták az ünnepséget. (5) A fotók tanúsága szerint pedig még a szomszédos háztetőkre is felkapaszkodtak, hogy szemtanúi lehessenek az országos Táncsics rendezvénynek. 


 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics emlékünnep Ácsteszér 9.old-page-001.jpg

Az ünneplő közönség

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics leszármazottak a megkoszorúzott emléktábla alattTáncsics emlékünnep Ácsteszér 8.old-page-001.jpg

A Táncsics leszármazottak az emléktáblánál

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépek3180_20070307_172103.jpg

Emléktábla
a Táncsics-ház homlokzatán

 

Azóta ott áll a fehérre meszelt ház homlokzatán a tisztelet táblája. De sok időnek kellett még eltelnie, míg Táncsics szülőháza emlékmúzeum lehetett. Ugyanis a ház lakóépület maradt továbbra is,melybena későbbiekben Kreizinger Flórián családja élt. Nem voltak egyszerű helyzetben. A szobák földes szobák voltak még mindig - az egyikben Táncsics képe függött -, mert nem engedélyezték az átépítést. Gyakran látogattak oda kirándulók, abba is belefáradtak a házban mindennapi életüket élők. (6)Végül 1969-ben a falunak sikerült hitelfedezetet teremteni Táncsics Mihály szülőházának megvásárlására.

50 évvel ezelőtt, 1971. március 15-én megnyílt a Táncsics Mihály Emlékmúzeum, melyet a Komárom Megyei Múzeumok Igazgatósága létesített. Táncsics szülőháza előtt ismét tömeg gyűlt össze: kokárdás gyerekek, felnőttek és neves vendégek. Az emlékmúzeum-melynek kiállítását Izsáki Mihály nyitotta meg - zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Létrehozásán Ravasz Éva történész fáradozott a legtöbbet. A veszprémi levéltár is segítette munkáját: „… elküldte a község leírását, pecsétjét, egy 1699-ből származó oklevelet a község birtokösszeírásáról, melyben Táncsics apja is szerepel. Ebből kiviláglik, milyen szegények voltak.”(7)

Legutóbb 2006-ban újult meg az emlékház aKözép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával. A korhű felújítás során többek között az épület új tetőt kapott, de megmaradtak az eredeti ablakok, a nyitott, szabad füstű kémény, és helyreállították az agyagpadlót is. Az átadásra ünnepélyes keretek között Táncsics Mihály születésnapján került sor.(8)Köszöntőt mondott Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere. 

2007. január 22-én Táncsics Mihályt postumus a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki a magyar kormány. Erről Ácsteszért Stancsics Erzsébet (Táncsics öccsének leszármazottja, 2017 óta Ácsteszér díszpolgára) tájékoztatta levélben majd személyesen is.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépek	ancsics-mihaly-emlekhaz-acsteszer.jpg

Az általános iskolások tánca az átadón

MTI fotó: Földi Imre

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépek154856264_732680194100137_6054417131945659182_n.jpg

Táncsics Mihály a Magyar Kultúra Lovagja

Fotó: Borbély Ilona

 

„A hagyomány mélységes mély kút: az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell.” (Végh Attila)

Ezzel a csodálatos gondolattal vezérelve nyert felvételt 2015. augusztus 28-án Táncsics Mihály szülőháza Komárom-Esztergom Megye Értéktárába.

Miután a Táncsics-ház emlékmúzeum lett, méltán került be az országos, majd később a nemzetközi kulturális látnivalók vérkeringésbe.  

25 éve az IVV (nemzetközi) Táncsics-túra rajt-és célállomása Ácsteszér, és ennek az útvonalnak nevezetes pontja a Táncsics Mihály Emlékmúzeum. 

Ugyancsak része a település aSacraVelonak: ahatáron átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózatának a Duna térségében.  2020 óta a múzeum előtt létesített kerékpáros pihenő fogadja az erre járókat. 

Akár gyalogos, akár kerékpáros túrával látogatja meg a kiránduló a vadregényes Bakonyalját, Táncsics leírását követve mindig eljut Ácsteszér kulturális nevezetességéhez:

Ácsteszér két egymást középen keresztülvágó szabályos hosszú utcából áll; középen van a szentegyház…; e középről tekintve a két hosszú utcát,  négy utcára oszlik.

…E négy utcának egyikén, mely Keresztutca nevet visel, a legszélső ház volt apámé…” (1)

 

Ácsteszér, 2021. 03. 01.
 

Felhasznált források:

  1. Táncsics Mihály 1949. Életpályám, Látogatás születéshelyemen, Ácsteszéren. Révai Könyvkiadó Nemzeti Vállalat, Budapest
  2. 1886. Táncsics szülőháza. Veszprémi Független Hírlap 6. évfolyam 43. szám
  3. MTI 1948. 04. 25.  Országos ünnepség Táncsics Mihály szülőfalujában. Magyar Országos Levéltár 
  4. Ácsteszér. Táncsics Mihály szülőháza

Bakonytérség építészeti örökségeörökségvédelmi katalógus II.

Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány

  1. Randó Jenő 1950. Mesél a vágókocsi 42. hét

https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-RnA3QU54ZTJjVjlKbzR3eE14N1dJTXd1MG1BRDJwK2JydU5pZ2REdkRJdz0

  1. D. Kónya Lajos 1969. Táncsics-hagyomány. Fórum, Dolgozók Lapja vasárnapi melléklete 136. szám
  2. Györke Zoltán 1971. Táncsics Emlékmúzeum nyílt Ácsteszéren. Dolgozók Lapja 63. szám
  3. Müllner Helga 2006. Megújult a Táncsics-ház. 24 Óra XVII. évf. 94. szám
 

 

Közeli Szállások <20 km (0)

Tibor vendégház

~10.6 km-re a látványosságtól
5 0 3298

Bakony Gyöngye Vendégház

~10.7 km-re a látványosságtól
68 1 8786

Csillaghegyi Vendégház

~10.7 km-re a látványosságtól
46 0 373

Várkapitány-Lak Vendégház

~10.9 km-re a látványosságtól
30 0 1359

FERRATA Vár vendégház

~10.9 km-re a látványosságtól
10 0 461

Kispárna Vendégház

~10.9 km-re a látványosságtól
27 0 473

Aranyos-patak vendégház

~11.1 km-re a látványosságtól
19 1 7611

Dévényi Vendégház

~11.2 km-re a látványosságtól
15 1 8612

D9 cottage

~11.2 km-re a látványosságtól
15 0 896

Ferrata vendégház

~11.3 km-re a látványosságtól
24 0 1315

Aranyos Porta

~11.3 km-re a látványosságtól
26 0 713

Cservák-Ház

~11.4 km-re a látványosságtól
11 1 11898

Jóbarát Vendégház

~11.5 km-re a látványosságtól
53 0 529

Kőmosó Vendégház

~11.6 km-re a látványosságtól
34 0 711

Erdő Szíve Vendégház, Károlyháza

~12.5 km-re a látványosságtól
17 1 20572

Jásd Vendégház

~13 km-re a látványosságtól
16 0 16133

Szederfa Vendégház

~13.1 km-re a látványosságtól
16 0 16791

Vadvirág Vendégház

~13.2 km-re a látványosságtól
25 2 30092

Levendula Vendégház Jásd

~13.5 km-re a látványosságtól
9 0 10711

Rotes Haus

~13.5 km-re a látványosságtól
9 0 542

Hubertus Fogadó

~13.5 km-re a látványosságtól
8 0 547

Szabó Vendégház

~13.7 km-re a látványosságtól
4 0 10684

Hópihe Vendégházak és Wellness

~13.7 km-re a látványosságtól
43 1 9149

Kuckó Vendégház

~13.8 km-re a látványosságtól
10 0 11211

Lovas Major Vendégház

~13.9 km-re a látványosságtól
4 0 9658

Erdőalja Vendégház

~13.9 km-re a látványosságtól
9 1 8480

Hétpecsétes vendégház

~14 km-re a látványosságtól
14 0 9949

Rózsadomb Vendégház

~14 km-re a látványosságtól
14 0 8957

Bársonyberek Vendégház

~14.2 km-re a látványosságtól
32 0 8294

Malackocka Vendégház

~14.9 km-re a látványosságtól
8 0 4883

Közeli Szolgáltatások <20 km (0)

COOP ABC

416 m-re a látványosságtól
0 0 5389

Posta

422 m-re a látványosságtól
0 0 4210

Dohánybolt

429 m-re a látványosságtól
0 0 4854

Fodrászat és Pedikűr

461 m-re a látványosságtól
0 0 4408

Háziorvosi szolgálat

476 m-re a látványosságtól
0 0 8651

Védőnői szolgálat

476 m-re a látványosságtól
0 0 4941

Betyár Borozó

Komárom-Esztergom megye
476 m-re a látványosságtól
0 0 3270

Mályva Patika

480 m-re a látványosságtól
0 0 4183

Benzinkút

744 m-re a látványosságtól
0 0 6600

Várkert vegyesbolt

~11.2 km-re a látványosságtól
6 0 6352

Postapartner

~11.2 km-re a látványosságtól
0 0 2849

Pitypalatty Porta

~11.3 km-re a látványosságtól
23 0 750

Sistergő Platni Bisztró

~11.3 km-re a látványosságtól
16 0 738

Várvölgy Vendéglő

~11.3 km-re a látványosságtól
4 0 3635

Patyolat Autókozmetika és Karosszéria Javítás

~11.4 km-re a látványosságtól
11 0 387

Lovagvár Falatozó

~11.4 km-re a látványosságtól
10 1 8927

Autómentés, gépszállítás

~11.5 km-re a látványosságtól
8 0 368

Limonádé Joe Nyitott Udvara

~11.5 km-re a látványosságtól
13 0 9052

Útirány.hu /Útirány Webmédia Bt./

~11.5 km-re a látványosságtól
1 4 5840

ATM

~12.4 km-re a látványosságtól
1 0 3955

Posta

~12.5 km-re a látványosságtól
1 0 2936

Háziorvosi Szolgálat

~13 km-re a látványosságtól
0 0 13469

Anci Büféje

~13.5 km-re a látványosságtól
6 0 18693

Nándi Bolt

~13.7 km-re a látványosságtól
13 0 18028

Dohánybolt

~13.8 km-re a látványosságtól
0 0 11084

Misi Kocsma

~13.8 km-re a látványosságtól
2 0 10701

Sétabicikli bérlés

~13.9 km-re a látványosságtól
1 0 778

Vegyesbolt / Teri Bolt

~14 km-re a látványosságtól
7 0 20627

Telefonfülke

~14 km-re a látványosságtól
0 0 5319

Közeli Látványosságok <20 km (0)

Táncsics Mihály Emlékház

<100 m-re a látványosságtól
1 0 5837

Ősnyomtató

403 m-re a látványosságtól
3 0 4759

Szent Márton Püspök templom

438 m-re a látványosságtól
4 0 5594

Táncsics Mihály Emlékszobor

462 m-re a látványosságtól
2 0 4513

Harangjáték

~4.3 km-re a látványosságtól
2 0 2186

Napóra

~4.6 km-re a látványosságtól
4 0 2463

Keresztelő Szent János templom

~9.4 km-re a látványosságtól
9 0 4562

Esterházy-kastély

~9.7 km-re a látványosságtól
4 0 6131

Mini Magyarország Makett Park

~9.9 km-re a látványosságtól
10 0 9769

A Holitscher-kastély és kastélypark

~9.9 km-re a látványosságtól
3 0 10317

Csapóné Konyhája Barlang

~11 km-re a látványosságtól
7 0 27109

Helytörténeti Gyűjtemény (Falumúzeum)

~11.2 km-re a látványosságtól
9 0 8161

Tarack-hegy (kilátó pont)

~11.2 km-re a látványosságtól
7 0 478

Cseszneki Vár

~11.6 km-re a látványosságtól
37 2 43673

Zsidó temető a múltból

~11.7 km-re a látványosságtól
35 0 4826

Kőmosó-szurdok

~11.8 km-re a látványosságtól
12 0 33721

Bakonyi Ördög-árok

~12.4 km-re a látványosságtól
37 0 15940

Sűrű-hegyi Ördög-lik

~12.4 km-re a látványosságtól
6 0 9203

Szűz Mária Világkirálynője Templom

~13.3 km-re a látványosságtól
5 1 23455

Zörög-tető

~13.5 km-re a látványosságtól
9 0 31540

Ördög-rét

Veszprém megye
~13.5 km-re a látványosságtól
7 0 34810

Tájház

~13.5 km-re a látványosságtól
46 0 13771

Feszületek és szakrális emlékhelyek útja

~13.5 km-re a látványosságtól
4 1 11264

Bodzaház

~13.6 km-re a látványosságtól
54 0 25941

Alsó-Cuha szurdok

~13.6 km-re a látványosságtól
7 0 35020

Remete-barlang

~13.7 km-re a látványosságtól
3 0 19258

Zsivány-barlang

~13.7 km-re a látványosságtól
3 0 25193

Harangláb

~13.9 km-re a látványosságtól
1 0 4274

Károlyházi víznyelő (zsomboly)

~13.9 km-re a látványosságtól
3 0 14426

Jásdi Pincék

~13.9 km-re a látványosságtól
9 1 22137

Közeli Szabadidős lehetőségek <20 km (0)

Szabadtéri edzőpark

358 m-re a látványosságtól
1 0 3148

Szápári horgásztó

~10.5 km-re a látványosságtól
1 0 8711

Jásd focipálya

~14 km-re a látványosságtól
0 0 3355

Mayer-tó

~18.6 km-re a látványosságtól
1 0 7339

Szarvas tó

~23.9 km-re a látványosságtól
1 0 5913
^