Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!
Kapcsolat
Menü
Ácsteszér, Táncsics Mihály utca 44.
Telefon: +3634388088
GPS koordináták
É: 47.4079358
K: 18.0110463
1 0 4094

Hol található? Nagy térkép >>

Látványosság leírása

 Bejelentkezéssel látogatható.A Táncsics-ház története

Az írást készítette: Borbély Ilona

 

Táncsics Mihály 1877 őszén, 79 éves korában járt utoljára születése helyén, Ácsteszéren. Több, mint fél évszázadig volt távol, a falu egykori lakóiból hárman-négyen éltek még azok közül, akik ismerték Táncsicsot. Rokonánál, Pázmándi Mártonnál szállt meg, aki apja húgának unokája volt.  De Stancsics nevet viselő rokont nem talált.

A településre érkezve Táncsics legszembetűnőbb élménye az volt, mennyire megváltozott Ácsteszér és környezete. Gyermekkorában a falut minden oldalról erdő határolta.

Ami örök maradhatott emlékezetében és szívében, az a keresztutcai szélső ház: szülőháza. Ennek látogatásáról ezt írta: „Midőn körültekintve arról győződtem meg, hogy csakugyan új kis világban vagyok, legelőbb is azon küszöbön léptem be, hol az édesanya keblén az Istennek felséges világát legelőször megpillantám, mely a falunak keresztutcai szélső háza, az északi oldalon.”(1)

A vályogfalú, zsuppfedeles ház 1790-ben épült. Amikor itt megszületett Táncsics Mihály, az épület Pázmándi János tulajdona volt. 

Hallottak az ácsteszériek a falu híres szülöttéről, és szeretettel, tisztelettel fogadták az alatt a csaknem két hét alatt, amelyet szülőföldjén töltött.

Itt tartózkodása olyannyira nyomot hagyott az emberekben, hogy halála után, 1886-ban a Veszprémi Független Hírlap hasábján megemlékeztek Táncsics látogatásáról a Keresztutcában. Ebből tudhatjuk meg, hogy a falu kis háza a 76 éves SchweighardtAntalé volt, s hogy Táncsics elszomorodott, mert nem volt már meg a ház előtti nagy diófa se. (2)

 

Az ácsteszéri szülőház az átépítés előtt

Forrás: 1974. Dolgozók Lapja 147. szám
 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics emlékünnep Ácsteszér 9.old-page-001.jpg

Az emléktábla leleplezése 1948-ban

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

A Táncsics-ház történetében nagy jelentőségű esemény lett 1948. április 25-e. Országos emlékünnepség keretében emléktáblát avattak a szülőházon Táncsics tiszteletére, „aki az eszméért nemcsak küzdeni, de szenvedni is tudott”.(Részlet az emléktábláról.)

Az épület – mely továbbra is az utca legszélső háza – ekkor már a 161-es számot viselte.  Tulajdonosa Schweighardt Jakab gazdálkodó volt, akinek a nagyapja vette meg a házat a Stancsics családtól. „A lakás két földes szobából áll, az egyik szobának három kis ablaka nyílik az utcára. Ebben a szobában született Táncsics Mihály.” (3)

Az épület azt a nyugat - magyar típusú oldaltornácos formáját, ami a látogatókat 1948-ban fogadta, és amit ma is ismerünk, az 1910 körül történt átépítésnek köszönhetően nyerte el.(4.)

Az országos Táncsics ünnepségről beszámolt a korabeli filmhíradó. Az eseményeket fotók is dokumentálják, az albumot Ácsteszér Polgármesteri Hivatalában őrzik.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics emlékünnep Ácsteszér 19.old-page-001.jpg

Vonulás a Táncsics-házhoz

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

 

„Ebbe a dunántúli eldugott községbe zarándokoltak el vasárnap a megye lakosságának ezrei és a főváros dolgozóinak népes küldöttségei, hogy részt vegyenek a Történelmi Emlékbizottság és a miniszterelnökség centenáris bizottsága által a születési évforduló alkalmából rendezett országra szóló ünnepségen, és leróják kegyeletüket a sajtószabadság és munkásmozgalom nagy úttörője iránt.…

Az országos ünnepségre eljött Ácsteszérre Dinnyés Lajos miniszterelnök, a köztársasági elnök képviseletében Vas Zoltán miniszter…

Kijöttek Táncsics Mihály leszármazottai is, a 70 éves özvegy kis Mártonné, Táncsics Mihály unokája és a 17 esztendős Táncsics Marika, a Táncsics név utolsó viselője, mert a Táncsics-családnak férfi ágon való leszármazottja Táncsics Marika  apján kívül nem él már.”.(3)

A résztvevők hosszas sorolása helyett a továbbiakban visszaemlékezések és fotók mesélnek az ünnepség jelentőségéről, az ünneplők lelkesedéséről. 

A Táncsics-ház fehérre meszelt kőkerítésén, de az eperfákon is gyerekek kuporogtak, onnan nézték a vonuló tömeget, és várták az ünnepséget. (5) A fotók tanúsága szerint pedig még a szomszédos háztetőkre is felkapaszkodtak, hogy szemtanúi lehessenek az országos Táncsics rendezvénynek. 


 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics emlékünnep Ácsteszér 9.old-page-001.jpg

Az ünneplő közönség

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépekTáblaavatóTáncsics leszármazottak a megkoszorúzott emléktábla alattTáncsics emlékünnep Ácsteszér 8.old-page-001.jpg

A Táncsics leszármazottak az emléktáblánál

Forrás: Ácsteszéri album, 1948. április 25.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépek3180_20070307_172103.jpg

Emléktábla
a Táncsics-ház homlokzatán

 

Azóta ott áll a fehérre meszelt ház homlokzatán a tisztelet táblája. De sok időnek kellett még eltelnie, míg Táncsics szülőháza emlékmúzeum lehetett. Ugyanis a ház lakóépület maradt továbbra is,melybena későbbiekben Kreizinger Flórián családja élt. Nem voltak egyszerű helyzetben. A szobák földes szobák voltak még mindig - az egyikben Táncsics képe függött -, mert nem engedélyezték az átépítést. Gyakran látogattak oda kirándulók, abba is belefáradtak a házban mindennapi életüket élők. (6)Végül 1969-ben a falunak sikerült hitelfedezetet teremteni Táncsics Mihály szülőházának megvásárlására.

50 évvel ezelőtt, 1971. március 15-én megnyílt a Táncsics Mihály Emlékmúzeum, melyet a Komárom Megyei Múzeumok Igazgatósága létesített. Táncsics szülőháza előtt ismét tömeg gyűlt össze: kokárdás gyerekek, felnőttek és neves vendégek. Az emlékmúzeum-melynek kiállítását Izsáki Mihály nyitotta meg - zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Létrehozásán Ravasz Éva történész fáradozott a legtöbbet. A veszprémi levéltár is segítette munkáját: „… elküldte a község leírását, pecsétjét, egy 1699-ből származó oklevelet a község birtokösszeírásáról, melyben Táncsics apja is szerepel. Ebből kiviláglik, milyen szegények voltak.”(7)

Legutóbb 2006-ban újult meg az emlékház aKözép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával. A korhű felújítás során többek között az épület új tetőt kapott, de megmaradtak az eredeti ablakok, a nyitott, szabad füstű kémény, és helyreállították az agyagpadlót is. Az átadásra ünnepélyes keretek között Táncsics Mihály születésnapján került sor.(8)Köszöntőt mondott Bozóki András, a nemzeti kulturális örökség minisztere. 

2007. január 22-én Táncsics Mihályt postumus a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntette ki a magyar kormány. Erről Ácsteszért Stancsics Erzsébet (Táncsics öccsének leszármazottja, 2017 óta Ácsteszér díszpolgára) tájékoztatta levélben majd személyesen is.

 

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépek	ancsics-mihaly-emlekhaz-acsteszer.jpg

Az általános iskolások tánca az átadón

MTI fotó: Földi Imre

C:UsersIlonaDesktopFaluújság2021Könyvtári hírek márciusraTáncsics házaKépek154856264_732680194100137_6054417131945659182_n.jpg

Táncsics Mihály a Magyar Kultúra Lovagja

Fotó: Borbély Ilona

 

„A hagyomány mélységes mély kút: az emberi élet forrása. Az ember csak e kút vizével betöltekezve lehet azzá, amivé lennie kell.” (Végh Attila)

Ezzel a csodálatos gondolattal vezérelve nyert felvételt 2015. augusztus 28-án Táncsics Mihály szülőháza Komárom-Esztergom Megye Értéktárába.

Miután a Táncsics-ház emlékmúzeum lett, méltán került be az országos, majd később a nemzetközi kulturális látnivalók vérkeringésbe.  

25 éve az IVV (nemzetközi) Táncsics-túra rajt-és célállomása Ácsteszér, és ennek az útvonalnak nevezetes pontja a Táncsics Mihály Emlékmúzeum. 

Ugyancsak része a település aSacraVelonak: ahatáron átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózatának a Duna térségében.  2020 óta a múzeum előtt létesített kerékpáros pihenő fogadja az erre járókat. 

Akár gyalogos, akár kerékpáros túrával látogatja meg a kiránduló a vadregényes Bakonyalját, Táncsics leírását követve mindig eljut Ácsteszér kulturális nevezetességéhez:

Ácsteszér két egymást középen keresztülvágó szabályos hosszú utcából áll; középen van a szentegyház…; e középről tekintve a két hosszú utcát,  négy utcára oszlik.

…E négy utcának egyikén, mely Keresztutca nevet visel, a legszélső ház volt apámé…” (1)

 

Ácsteszér, 2021. 03. 01.
 

Felhasznált források:

  1. Táncsics Mihály 1949. Életpályám, Látogatás születéshelyemen, Ácsteszéren. Révai Könyvkiadó Nemzeti Vállalat, Budapest
  2. 1886. Táncsics szülőháza. Veszprémi Független Hírlap 6. évfolyam 43. szám
  3. MTI 1948. 04. 25.  Országos ünnepség Táncsics Mihály szülőfalujában. Magyar Országos Levéltár 
  4. Ácsteszér. Táncsics Mihály szülőháza

Bakonytérség építészeti örökségeörökségvédelmi katalógus II.

Batthyány Műemlékegyüttes Védelmében Alapítvány

  1. Randó Jenő 1950. Mesél a vágókocsi 42. hét

https://archivum.mtva.hu/news_archive/item/NEWS-RnA3QU54ZTJjVjlKbzR3eE14N1dJTXd1MG1BRDJwK2JydU5pZ2REdkRJdz0

  1. D. Kónya Lajos 1969. Táncsics-hagyomány. Fórum, Dolgozók Lapja vasárnapi melléklete 136. szám
  2. Györke Zoltán 1971. Táncsics Emlékmúzeum nyílt Ácsteszéren. Dolgozók Lapja 63. szám
  3. Müllner Helga 2006. Megújult a Táncsics-ház. 24 Óra XVII. évf. 94. szám
 

 

Közeli Szállások <20 km (0)

Tibor vendégház

~10.6 km-re a látványosságtól
5 0 3223

Bakony Gyöngye Vendégház

~10.7 km-re a látványosságtól
68 1 8510

Várkapitány-Lak Vendégház

~10.9 km-re a látványosságtól
30 0 1096

FERRATA Vár vendégház

~10.9 km-re a látványosságtól
10 0 335

Kispárna Vendégház

~10.9 km-re a látványosságtól
27 0 116

Aranyos-patak vendégház

~11.1 km-re a látványosságtól
19 1 7350

Dévényi Vendégház

~11.2 km-re a látványosságtól
15 1 8390

D9 cottage

~11.2 km-re a látványosságtól
15 0 683

Ferrata vendégház

~11.3 km-re a látványosságtól
24 0 1172

Aranyos Porta

~11.3 km-re a látványosságtól
26 0 582

Cservák-Ház

~11.4 km-re a látványosságtól
11 1 11505

Jóbarát Vendégház

~11.5 km-re a látványosságtól
53 0 393

Kőmosó Vendégház

~11.6 km-re a látványosságtól
34 0 507

Erdő Szíve Vendégház, Károlyháza

~12.5 km-re a látványosságtól
17 1 19749

Jásd Vendégház

~13 km-re a látványosságtól
16 0 14687

Szederfa Vendégház

~13.1 km-re a látványosságtól
16 0 15658

Vadvirág Vendégház

~13.2 km-re a látványosságtól
25 2 28383

Levendula Vendégház Jásd

Veszprém megye
~13.5 km-re a látványosságtól
9 0 8869

Rotes Haus

~13.5 km-re a látványosságtól
9 0 390

Hubertus Fogadó

~13.5 km-re a látványosságtól
8 0 407

Szabó Vendégház

~13.7 km-re a látványosságtól
4 0 8982

Hópihe Vendégházak és Wellness

~13.7 km-re a látványosságtól
43 1 8974

Kuckó Vendégház

~13.8 km-re a látványosságtól
10 0 9380

Lovas Major Vendégház

~13.9 km-re a látványosságtól
4 0 8372

Erdőalja Vendégház

~13.9 km-re a látványosságtól
9 1 8210

Hétpecsétes vendégház

~14 km-re a látványosságtól
14 0 9680

Rózsadomb Vendégház

Veszprém megye
~14 km-re a látványosságtól
14 0 7562

Bársonyberek Vendégház

Veszprém megye
~14.2 km-re a látványosságtól
32 0 7121

Akácfa apartman-mobilház

~14.3 km-re a látványosságtól
8 0 2822

Malackocka Vendégház

~14.9 km-re a látványosságtól
8 0 4693

Közeli Szolgáltatások <20 km (0)

COOP ABC

416 m-re a látványosságtól
0 0 4351

Posta

422 m-re a látványosságtól
0 0 3309

Dohánybolt

429 m-re a látványosságtól
0 0 3772

Fodrászat és Pedikűr

461 m-re a látványosságtól
0 0 3579

Háziorvosi szolgálat

476 m-re a látványosságtól
0 0 6922

Védőnői szolgálat

476 m-re a látványosságtól
0 0 3865

Betyár Borozó

Komárom-Esztergom megye
476 m-re a látványosságtól
0 0 2662

Mályva Patika

480 m-re a látványosságtól
0 0 3471

Benzinkút

744 m-re a látványosságtól
0 0 5480

Várkert vegyesbolt

~11.2 km-re a látványosságtól
6 0 6088

Postapartner

~11.2 km-re a látványosságtól
0 0 2742

Pitypalatty Porta

~11.3 km-re a látványosságtól
23 0 520

Sistergő Platni Bisztró

~11.3 km-re a látványosságtól
16 0 623

Várvölgy Vendéglő

~11.3 km-re a látványosságtól
4 0 3525

Patyolat Autókozmetika és Karosszéria Javítás

~11.4 km-re a látványosságtól
11 0 273

Lovagvár Falatozó

~11.4 km-re a látványosságtól
10 1 8732

Autómentés, gépszállítás

~11.5 km-re a látványosságtól
8 0 279

Limonádé Joe Nyitott Udvara

~11.5 km-re a látványosságtól
13 0 8842

Útirány.hu /Útirány Webmédia Bt./

~11.5 km-re a látványosságtól
1 4 5645

ATM

~12.4 km-re a látványosságtól
1 0 3854

Posta

~12.5 km-re a látványosságtól
1 0 2877

Háziorvosi Szolgálat

~13 km-re a látványosságtól
0 0 10010

Anci Büféje

~13.5 km-re a látványosságtól
6 0 14939

Nándi Bolt

~13.7 km-re a látványosságtól
13 0 14678

Dohánybolt

~13.8 km-re a látványosságtól
0 0 7779

Misi Kocsma

~13.8 km-re a látványosságtól
2 0 7597

Sétabicikli bérlés

~13.9 km-re a látványosságtól
1 0 417

Vegyesbolt / Teri Bolt

~14 km-re a látványosságtól
7 0 16766

Telefonfülke

~14 km-re a látványosságtól
0 0 5119

Közeli Látványosságok <20 km (0)

Táncsics Mihály Emlékház

<100 m-re a látványosságtól
1 0 4095

Ősnyomtató

403 m-re a látványosságtól
3 0 3936

Szent Márton Püspök templom

438 m-re a látványosságtól
4 0 4417

Táncsics Mihály Emlékszobor

462 m-re a látványosságtól
2 0 3626

Harangjáték

~4.3 km-re a látványosságtól
2 0 2079

Napóra

~4.6 km-re a látványosságtól
4 0 2333

Keresztelő Szent János templom

~9.4 km-re a látványosságtól
9 0 4366

Esterházy-kastély

~9.7 km-re a látványosságtól
4 0 5770

Mini Magyarország Makett Park

~9.9 km-re a látványosságtól
10 0 8942

A Holitscher-kastély és kastélypark

~9.9 km-re a látványosságtól
3 0 10023

Csapóné Konyhája Barlang

~11 km-re a látványosságtól
7 0 23243

Helytörténeti Gyűjtemény (Falumúzeum)

~11.2 km-re a látványosságtól
9 0 7975

Tarack-hegy (kilátó pont)

~11.2 km-re a látványosságtól
7 0 29

Cseszneki Vár

~11.6 km-re a látványosságtól
37 2 39360

Zsidó temető a múltból

~11.7 km-re a látványosságtól
35 0 4467

Kőmosó-szurdok

~11.8 km-re a látványosságtól
12 0 31481

Bakonyi Ördög-árok

~12.4 km-re a látványosságtól
37 0 15584

Sűrű-hegyi Ördög-lik

~12.4 km-re a látványosságtól
6 0 8988

Szűz Mária Világkirálynője Templom

~13.3 km-re a látványosságtól
5 1 19586

Zörög-tető

~13.5 km-re a látványosságtól
9 0 28844

Ördög-rét

Veszprém megye
~13.5 km-re a látványosságtól
7 0 31471

Tájház

~13.5 km-re a látványosságtól
46 0 10787

Feszületek és szakrális emlékhelyek útja

~13.5 km-re a látványosságtól
4 1 8185

Bodzaház

~13.6 km-re a látványosságtól
54 0 19468

Alsó-Cuha szurdok

~13.6 km-re a látványosságtól
7 0 32464

Remete-barlang

~13.7 km-re a látványosságtól
3 0 17237

Zsivány-barlang

~13.7 km-re a látványosságtól
3 0 22733

Harangláb

~13.9 km-re a látványosságtól
1 0 3885

Károlyházi víznyelő (zsomboly)

~13.9 km-re a látványosságtól
3 0 13128

Jásdi Pincék

~13.9 km-re a látványosságtól
9 1 18452

Közeli Szabadidős lehetőségek <20 km (0)

Szabadtéri edzőpark

358 m-re a látványosságtól
1 0 2731

Szápári horgásztó

~10.5 km-re a látványosságtól
1 0 8375

Jásd focipálya

~14 km-re a látványosságtól
0 0 2906

Mayer-tó

~18.6 km-re a látványosságtól
1 0 7069

Szarvas tó

~23.9 km-re a látványosságtól
1 0 5802
^